Wspaniała kasza jaglana

Wspaniała kasza jaglanaJakiś czas temu cały świat kulinarny oszalał dosłownie na punkcie kaszy jaglanej. Do tej pory była ona niezauważalna i kojarzyła się raczej z mało smacznymi obiadami u babci. Obecnie kasza jaglana wraca na salony w wielkim stylu. Przede wszystkim, polecają ją w codziennej diecie lekarze i dietetycy. Poza tym, wszystkie znane trenerki proponują swoim podopiecznym właśnie kaszę jaglaną. Z czego wynika jej fenomen i czy naprawdę warto ją jeść?

Przede wszystkim, kasza jaglana jest niezwykle bogata w witaminy i minerały. W szczególności, można dzięki niej suplementować sobie witaminy z grupy B, bardzo ważne dla naszego zdrowia. Poza tym, kasza jaglana ma również silne działanie zasadotwórcze. Jest to więc doskonałe rozwiązanie dla osób, które są zakwaszone i potrzebują zmiany ph swojego organizmu. Może mieć to wpływ na ich samopoczucie.

Kasza jaglana nie zawiera glutenu

Wiele osób wskazuje również na to, że kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Mogą więc z powodzeniem spożywać ją osoby chore na celiakię i na inne choroby autoimmunologiczne. Niestety, nie poleca się jej osobom chorym na niedoczynność tarczycy, ponieważ może dodatkowo zaburzać wydzielanie hormonów tarczycy i pogarszać stan organizmu. Niektórzy lekarze nie zgadzają się jednak z tą opinią. Kasza jaglana jest więc polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i poczuć się dobrze w swoim ciele.

Kasza jaglana na słodko i na słono

Warto również zwrócić uwagę na to, jak bardzo uniwersalna jest kasza jaglana. Można ją bowiem jadać pod różną postacią. Idealnie sprawdza się w daniach wytrawnych, jak również słodkich. Wiele osób wykorzystuje ją również do produkcji deserów i ciast. Kaszę można przecież ugotować, zmielić i dowolnie doprawić. Idealnie nadaje się również jako farsz do warzyw i do mięs.

Kasza jaglana bardzo szybko się gotuje i nie wymaga wiele zachodu. Warto ją jednak przed ugotowaniem uprażyć, a wcześniej porządnie przepłukać. Specjaliści twierdzą, że dzięki temu pozbywa się ona goryczki. Wielu osobom taka goryczka jednak wcale nie przeszkadza i nie potrzebują wcześniejszego płukania kaszy.

Wiecej: https://rodzinazdrowia.pl/5-zalet-kaszy-jaglanej

Podobne wpisy: