Rodzaje mąki pszennej – jaki typ wybrać do swojego ciasta

Rodzaje mąki pszennej - jaki typ wybrać do swojego ciastaZiarno pszenicy to jedno z najstarszych ziaren uprawianych przez ludzkość. Delikatną fakturę wyrobów z pszenicy doceniali już faraonowie w starożytnym Egipcie. I trudno nie oddać im racji, gdyż ciasta wytwarzane z mąki pszennej cechuje się lekkością i niemalże rozpływają się w ustach.

Mąka pszenna nie występuje jednak jedynie w jednej odmianie. Dzielimy ją na typy, które nadają się do różnych wyrobów piekarskich. Co więcej, mąka pszenna, to także mąka orkiszowa – czyli mąka z bardzo starej odmiany pszenicy, chętnie stosowanej w średniowieczu – i mąka z pszenicy durum, która jest powszechnie używana do wyrabiania makaronów, gdyż charakteryzuje się mniejszą wchłanialnością wody, co sprawia, iż makarony nie rozpadają się w trakcie gotowania.

Jaka mąka do ciasta?

Wybór mąki pszennej idealnie nadający się do przygotowywanego przez nas ciast wcale nie jest taki łatwy. Nie wystarczy bowiem wybrać „którąkolwiek” mąkę, gdyż każda z nich zachowuje się nieco inaczej i polecana jest do innego rodzaju ciasta. Jeśli chcemy przygotować ciasto deserowe idealne będą mąki o niskim typie. Wybierajmy zatem mąki typu 450-500. Do lekkich, delikatnych biszkoptów świetnie sprawdzi się mąka w typie 450, popularnie nazywana tortową. Jeśli chcesz przyrządzić kruche ciasto lub ciasteczka wybierz mąkę w typie 500, tzw. krupczatkę. Do ciast drożdżowych i francuskich idealna będzie mąka wrocławska, również w typie 500.

Kluchy, placki, pizza. Jaki typ mąki wybrać?

Nawet mąki o tym samym typie różnią się pomiędzy sobą swoimi właściwościami. Typ tak naprawdę to nic innego, jak wartość procentowa popiołu, jaka pozostaje po spaleniu 100g mąki w wysokiej temperaturze. Przyjęło się, że do przygotowywania pierogów i klusek, najlepiej nadaje się mąka poznańska w typie 500. Jeśli nie masz do dyspozycji mąki w typie „00″, na której przygotowuje się włoskie pizze. Mąka poznańska może ją zastąpić.

Zobacz więcej na: http://www.jedzpij.pl/maki_pszenne

Jeśli przygotujesz ciasto smażone, jak np. placki, racuchy, czy naleśniki skorzystaj z mąki pszennej tzw. luksusowej.

Podobne wpisy: