Domowe picie wina

Domowe picie winaDo niedawna w polskich domach, z alkoholi królowały mocne trunki lub piwo. Dopiero jakiś czas temu Polacy zaczęli przekonywać się do wina, w szczególności do tego wytrawnego. W coraz większej ilości polskich domów można zaobserwować zwyczaj podawania wina do obiadu niedzielnego lub do kolacji. Jest to bardzo pozytywna tendencja, ponieważ wino, szczególnie pite w umiarze, ma bardzo pozytywne właściwości dla naszego organizmu. Przede wszystkim, wpływa ono pozytywnie na stan naszego układu krwionośnego oraz serca. Zaleca się wręcz, aby wypijać lampkę wina.

Wiele osób zastanawia się jednak, w czym oraz z czym podawać wino, aby nie popełnić faux paux. Przede wszystkim, ważny jest odpowiedni wybór kieliszków. Inaczej wyglądają bowiem te do białego wina, a inaczej do czerwonego. Te drugie są bardziej pękate. Białe wino podaje się w nieco bardziej podłużnych kieliszkach. Warto przestrzegać tej zasady, lub wybrać kieliszki dość uniwersalne, które będą pasowały do wszystkich trunków z gatunku wina.

Z jakimi potrawami podawać wino?

Z czym podawać wino? Kiedyś uważało się, że białe pasuje jedynie do ryb, owoców morza, delikatnego białego mięsa oraz deserów, a czerwone powinno podawać się do czerwonych mięs i dziczyzny. Obecnie odchodzi się już nieco od tej tendencji. Coraz więcej osób docenia smak wina i każdy decyduje o tym, z czym i jakie wino ma ochotę pić. Warto jednak pamiętać o dodatkach, które zawsze idealnie będą sprawdzać się z każdym winem. Doskonale pasują wszelkiego rodzaju sery, w szczególności pleśniowe. Warto w tym temacie czerpać od Francuzów, którzy wina zawsze podają z talerzem serów różnych gatunków. Poza tym, wspaniale do wina pasują również oliwki, słone wędliny oraz różnego rodzaju słone przekąski. Idealnie sprawdzą się więc włoskie paluszki crostini i inne tego typu dodatki, lub nasze krakersy.

Powolne picie wina

Ważne, aby pamiętać o tym, że wina nie pije się szybko. Należy się nim delektować i poznawać jego smak. Większość win, z uwagi na obecność siarczynów, powinno się otwierać przynajmniej na pół godziny przed ich podaniem i wlaniem do kieliszków. Proces ten nazywa się dekatyzacją wina.

Więcej na https://rodzinazdrowia.pl/domowy-sommelier-z-czym-i-jak-pic-wino

Podobne wpisy: